Photography

jongeren

Choreografisch werk voor kinderen en jongeren

Het maken van dansvoorstellingen voor kinderen en jeugd begon in een tijd dat Katarina met haar dochter vaak naar kinder- en jongerenvoorstellingen ging. Zij werd gevraagd of ze interesse had om zelf voorstellingen voor deze doelgroep te maken. In het seizoen 2001/2002 werd het contact met het Lab/Berenkuil gelegd tijdens De marathon, professionele dans voor een kinderpubliek. Haar werk viel op door de artistieke keuzes en een sterk fysiek gericht werk dat goed bij het kinderpubliek aansloot. Hieruit ontstond de eerste samenwerking met het Lab/Berenkuil. De voorstelling Nu! werd acht maal getoond tijdens het jaarlijkse jeugdtheaterfestival Tweetakt in juni 2002. Aansluitend volgde een nieuwe samenwerking voor een volledige productie in samenwerking met het Lab: Kom dichter.... Deze voorstelling speelde o.a. in de Krakeling, bij Tweetakt en op verschillende VMBO scholen. In 2005 maakte ze samen met Sharon Varekamp de openingsvoorstelling voor Tweetakt G.E:H/E?I,M! met kinderen van basisschool De Fakkel en Dr. Bosschool uit Utrecht. Dit was haar eerste productie met (alleen) kinderen. In 2008 ontving haar concept voor een voorstelling over moed een prijs van Jonge Klei en kon ze in 2010 Leeuwenhart met subsidie van de Stad Amsterdam realiseren. Deze ging in première in de Krakeling in Amsterdam en speelde vervolgens door heel Nederland.

Leeuwenhart

Het hart begint sneller te kloppen, het bloed raast door de aderen,
de geest focust. En dan komt het moment van nu – nu doe ik het, het beslissende moment. Hoe ervaar je dit moment in het lichaam? Is het bevrijdend of beangstigend? Of allebei? Moed geeft uiting aan de kracht niet bang te zijn om te leven, te spreken, te bewegen, je te gedragen zoals je denkt dat het moet om te worden wie je wilt zijn.

 • Concept & choreografie: Katharina Conradi
 • Spelers/bewegers: Ties van den Broek,
  Ana Diadorim Rocha de Cunto Lemos, Flint Louis Hignett, Luc Hoogland-Kalff, Thijs Hoogland-Kalff, Cleo Julia Mullis, Balou Rietveld, Anna Vos, Maud Vos
  Trailer  Follow Katharina on
       

G.E:H/E?I,M!

In opdracht van Tweetakt/Theaterwerk NL

Een groep kinderen staat voor het publiek. Ze zijn kinderen van nu en later. Ze hebben een geheim. Ze laten veel zien, maar niet alles. Ze laten niet alles van zichzelf zien, van hun binnenkant en hun buitenkant. Ze zijn samen. maar ook alleen.

 • Regie: Katharina Conradi & Sharon Varekamp
 • Spel: kinderen van de Basisschool De Fakkel en Dr. Bosschool te Utrecht
 • Productie: Tweetakt/Theaterwerk NL

Katharina Conradi

Every'body' has a story to tell

Elk lichaam heeft een verhaal te vertellen. Deze verhalen zijn persoonlijk en toch zijn ze universeel en kunnen ze anderen inspireren zich open te stellen voor hun eigen ervaringen, wensen en dromen.

Door iemand te zien bewegen kunnen we de essentie van deze persoon waarnemen. Dat is de reden waarom bewegingsverhalen zo magisch en ontroerend kunnen zijn.

Als kunstenaar, leraar en therapeut kristalliseer ik deze verhalen uit door reflectie in beweging, woorden, voorstelling en film.

In mijn werk breng ik mijn ervaring als danser, choreograaf, docent, therapeut en bewegingsanalist bij elkaar. Ik geef les aan de Hogeschool voor de Kunsten in Amsterdam (AHK) en Rotterdam (Codarts). Ik maak voorstellingen en dansfilms. Ik ben werkzaam als danstherapeut in mijn eigen praktijk in Amsterdam, waarin ik met mensen aan persoonlijke ontwikkeling werk. En ik coach uitvoerende kunstenaars in het vinden van integratie tussen lichaam, interpersoonlijke ruimte en publiek. Beweging, belichaming en creativiteit zijn de aansluitende thema’s tussen de verschillende werkterreinen.

Voor mij varieert dans van ademhalen of een arm bewegen tot het uitvoeren van complex dansmateriaal. Beweging kan onze innerlijke sensaties vertalen naar de buitenwereld, door beweging communiceren wij met anderen en manifesteren wij ons in deze wereld. De persoonlijke reis is vaak het beginpunt. Deze innerlijke verkenningen kunnen uitgroeien tot kunst wanneer we het universele aspect van het persoonlijke verhaal kunnen laten zien, zodat het transformeert in een artistiek product.

Toen ik nog een kind was, danste ik vaak in mijn kamer. Ik had publiek noch muziek nodig – ik klom op een stoel waar ik vervolgens vanaf sprong en dan begon mijn “voorstelling”. Ik had een grote kleurrijke binnenwereld – mijn lichaam wilde dansen, zingen en springen. Er was iets wat naar buiten wilde – beter gezegd: naar buiten moest. Toen ik een puber werd, begon ik lessen in dans en theater te volgen. In een dansstudio vond ik vrijheid en innerlijke ruimte. Het voelde alsof ik kon vliegen en de tijd ophield te bestaan.

Toen ik twintig was, studeerde ik hedendaagse dans en choreografie in Amsterdam en ging ik voor een stage naar New York. Mijn training was gebaseerd op het natuurlijk gebruik van het lichaam (Release Techniek) en het toepassen van choreografie op een niet-traditionele manier. Ik dook in de kunstwereld en raakte geïnspireerd door andere kunstdisciplines buiten de danswereld.

Na het afronden van mijn studie begon ik dansvoorstellingen te maken. Ik werkte samen met kunstenaars uit andere vakgebieden. Daarnaast begon ik met lesgeven aan verschillende doelgroepen zoals theaterstudenten, allochtone vrouwen, sporters en kinderen. Ik verbreedde mijn artistieke en fysieke kennis om mijn werk te ontwikkelen. De focus van mijn werk ging naar de binnenwereld van de mens. Naast het theater zocht ik naar andere locaties waar ik mijn werk kon laten zien, zoals een fabrieksterrein, een weiland of een oude schuur. De omgeving was belangrijk voor de ervaring die ik wilde creëren: het vervreemde lichaam in een industriële omgeving, het lichaam in contact met de natuur, het lichaam in een intieme, huiselijke omgeving.  

Tijdens mijn ontwikkeling merkte ik dat ik met mijn studenten en performers niet enkel en alleen werkte aan het verbeteren van techniek of aan het creëren van een mooie voorstelling, maar ook aan het ontwikkelen van een groter intrinsiek bewustzijn; grotere geaardheid, meer contact met jezelf, duidelijke verbinding met de wereld om je heen. Dit was het punt waarop ik mijn tweede opleiding voor Master danstherapie ging volgen in Rotterdam (Codarts). De opleiding had een grote invloed op mij; ik begon meer na te denken over de connectie tussen lichaam, geest en emoties.

Ik begon voor de Hogeschool voor de Kunsten in Amsterdam en Rotterdam te werken en geef les in Release Flow Techniek, Contact/Partnering, Improvisatie en Compositie. Mijn studenten hielpen me mijn kennis te verduidelijken door mij te spiegelen en door feedback te geven. Als afgestudeerde Master in danstherapie begon ik naast mijn werk als docent, freelance choreograaf en bewegingscoach ook in een psychiatrische kliniek en in forensische setting te werken. De meeste van mijn cliënten hadden nog nooit gedanst. Het was een goede leerschool om met zoveel verschillende mensen te werken. Ik was verbaasd en verheugd te ondervinden wat deze vorm van therapie kon doen voor mensen die verder geen kennis van dans hadden. Het bracht ze terug in contact met hun creativiteit en levensenergie. Ik startte mijn eigen praktijk in danstherapie, waar ik mensen in hun persoonlijke ontwikkeling ondersteun.

In 2011 besloot ik aan mijn derde studie tot gecertifieerde bewegingsanalist (CMA) in Edinburgh te beginnen en in 2014 ben ik afgestudeerd. Voor mijn afstudeerproject coachte ik klassieke muziekstudenten in het verbeteren van hun oefenpraktijk, in het ontwikkelen van duurzaamheid tijdens studie en optredens en in het authentiek aanwezig zijn met publiek. Ik heb LMA/BF ervaren als een geweldige toepassing om de oefenpraktijk van de studenten en hun vermogen volledig aanwezig te zijn tijdens het optredens te verbeteren. Het coachproces met deze nieuwe populatie was een grote ontdekkingstocht . Ware fysieke aanwezigheid, met een harmonisch evenwicht tussen innerlijke voelen en uiterlijke connectie, is inherent voor authentieke expressie. Een fysieke training om de performer op te warmen in aanwezigheid, aandacht en verbinding tussen binnen- en buitenwereld is de sleutel tot succesvolle prestaties en duurzaamheid.

Mijn drie verschillende studies – dans/choreografie, danstherapie en bewegingsanalyses – vormen de basis voor mijn werk. Zij leiden me naar een dieper niveau van begrip van waaruit ik de verbinding tussen het bewegende lichaam, onze fysieke aanwezigheid en onze motivatie om te communiceren met de wereld kan maken.

Het lichaam heeft veel verhalen te vertellen. Ik ben van mening dat het levensverhaal van een persoon tot uiting komt in het lichaam. Als choreograaf deel ik deze bewegingsverhalen met het publiek, als docent werk ik met het lichaam aan verbreden van kennis en technisch kunnen en als therapeut spiegel ik de lichaamsverhalen om inzicht te verkrijgen op innerlijke processen en nieuwe manieren van interactie te vinden.


Curriculum Vitae

 •  Opleiding  • 

2011-2014   Certificated Movement Analyst (CMA, LBMS), Edinburgh, Great Britain
2000-2006   Master in Dance Therapy (MA), Rotterdam, Nederland
1992   Stage in New York, dansstudie met Trisha Brown, Bebe Miller,Movement Research, Limon Technique
  (Ruth Currier), New York
1987-1992   Bachelor in hedendaagse dans and choreografie, Amsterdam, Nederland

 

 •  Eigen Producties  • 

2012-2015   Horizon – dans film met Marieke Dermul                          2000   Cera/Wachs it takes two festival, duet samen 
  met Nuria Manglano
2008-2010   Leeuwenhart, jongeren voorstelling   1997   Zwarte Vlinders Dansplatvorm Rotterdam
  Sarah Ringoet en Nuria Manglano
2006   Twisted Doors solo dans: Mirte Courtens   1997   De koe op de dam Westergasfabriek, het Kabinet
2006   G.E:H/E?i,M! Tweetakt/Theaterwerk NL,
  openening performance Tweetakt
  1996   Fresh Tracks plays Fresh Tracks Graansilo Amsterdam
2005   Der Schnee und das Madchen dans film
  met Danielle van de Ven
  1995   De straat DNA De Nieuwe Amsterdam
2004/2005   Kom dichter jongeren voorstelling 
  Krakeling/Lab Berenkuil/Tweetakt
  1995   Verweerde Spiegels Danswerkplaats, Melkweg, tournee
2002   Nu. Berenkuil, Lab production, jongeren   1993   The Unmovable met Ana Buitrago, tournee Nederland,
  Duitsland, Spanje.
2001   Dansmarathon 5 choreographers in the
 Stadschouwburg in Utrecht
  1992   Fabulous Thing Sweet Killer Solo, music Michel  
  Ackermann,
tournee Duitsland, Nederland
2001   Taumeln Stadschouwburg Zwolle, Den Haag,
  national tour
     

 •  Bewegingsdramaturgie, begeleiden (selectie) • 

2003   Some blonde gave me nightmares Sarah Ringoet   1998   Mandala Pauline de Groot, Jenn Ben Yakov
2002   Zucht Orkater Ria Marks   1994   Strangers in Paradise Fabian Chyle, Sabina Holzer
2000   Mud Maaike van Dijk   1994   Hamletmachine Nada Kokotovik
2000   Wonderful World Claire Fleury      

 •  Performance in productie van andere kunstenaars 
(selectie) • 

2006   Instead of... Tino Seghal Stedelijke Museum Amsterdam   1998   In de Onderwereld Tender, Muziektheater Amsterdam
2003   Hundred thousand Million days Sarah Ringoet Gasthuis   1992   Memorial Yoshiko Chuma, Theater Place New York
2002   Mosquito Memories Sousan Gillson Westergasfabriek      
 
 •  Lesgeven release dans techniek, partnering, improvisatie en compositie. • 

2006   tot nu Codarts Rotterdam’s Dansacademie   1998-2000   Hogeschool voor de Kunsten SNDO
1996   tot nu Hogeschool voor de Kunsten (Mime, ATKA)   2008   DOX Utrecht
2004-2014   Hogeschool voor de Kunsten (Regie)   1995   tot nu zomer workshops contact improvisation 
  en authentic movement in baileenelaire
  (baileenelaire.com)

 

beweging

bevat betovering

Choreograaf

Katharina’s artistieke werk kenmerkt zich door een pure en zintuigelijke benadering van het lichaam naar de ruimte.
Ze gelooft dat het lichaam veel verhalen te vertellen heeft die ons kunnen verrijken door ze te delen en de schoonheid in hen te ontdekken.
De thema's voor haar voorstellingen komen uit persoonlijke en interpersoonlijke bronnen, zoals invloeden van het stadsleven op de mens,
emotionele uitgangspunten als woede en moed, rituelen van rouw, coming-of-age thema's (in haar werk voor jongeren), en fysieke/emotionele thema's
zoals evenwicht vinden tussen overgave en strijd. Katharina laat ze graag in de meest zuivere, fysieke vorm zien, met aandacht voor muzikaliteit, ruimte en licht.

Ze werkt met verschillende artiesten uit andere disciplines, zoals beeldende kunstenaars, muzikanten en theatermakers,
en werkt vaak op specifieke locaties in de natuur of in de stedelijke omgeving. Katharina werkt op de grens van beweging en theater meestal
met professionele dansers/bewegers. Haar fascinatie als maker ligt in de grillige schoonheid van het onvolmaakte.
Haar werk is puur, dynamisch en poëtisch.

leren van het bewegende
lichaam

nieuwsgierigheid is de sleutel

Dansdocent

Katharina geeft sinds meer dan 20 jaar les binnen vele verschillende instellingen en kunstopleidingen. Ze doceert Release Flow Techniek, Partnering/Contact, Compositie, Improvisatie, Applying Creativity en Laban Movement Analyses. Ze is werkzaam bij de Hogeschool voor de Kunsten (Mime en ATKA) en Codarts (Master Danstherapie en Muziek aan de Hogeschool voor dans en muziek in Rotterdam) en adviseert het artistieke werk van theatermakers als bewegingsdramaturg en coach.

Indien je interesse hebt in een workshop of een individuele les, neem gerust contact met haar op.

Technieken 

Release Flow Techniek

Release Flow Techniek

Release Flow Techniek is een danstechniek die zich richt op de ademhaling, alignement, articulatie, spierontspanning en het gebruik van zwaartekracht en momentum om efficiënt te kunnen bewegen. Door middel van danscombinaties op de vloer en door de ruimte ontwikkelen we dynamische kwaliteiten in overeenstemming met zwaartekracht en ruimtelijke uitstrekkingen. Subtiel contact met de grond, ruimtelijk bewustzijn en persoonlijke expressiviteit zullen worden geoefend binnen vastgelegde vormen
Contactimprovisatie /Partnering

Contactimprovisatie /Partnering

Contactimprovisatie/Partnering is een danstechniek waarbij fysiek contact met een partner het uitgangspunt vormt voor exploratie. De basistechniek van samen delen in gewicht, dansen met een gedeelde centrale as, gemak in evenwicht vinden, glijden, springen, vallen, vangen en verplaatsen in en uit contact zullen worden onderzocht. Spontane acrobatische vormen en choreografisch materiaal worden onderzocht en gemaakt.
Improvisatie / Exploratie

Improvisatie / Exploratie

Improvisatie/Exploratie is het proces van spontaan beweging creëren. Ontwikkeling van geïmproviseerd bewegingsmateriaal wordt vergemakkelijkt door een verscheidenheid van creatieve verkenningen aan te bieden, zoals op verschillende ruimtelijke niveaus te werken en door met verschillende dynamieken en vormen te experimenteren. Door de nadruk te leggen op instinctieve, onvoorspelbare, vrije bewegingen is het mogelijk via improvisatie authentieke gevoelens en inspiraties te verkennen.
Bewegingscompositie

Bewegingscompositie

Om interessant bewegingsmateriaal te kunnen creëren moet de beweger zich bewust worden van zijn/haar acties en tegelijkertijd in contact blijven met creativiteit. Het is een heen-en-weer proces tussen enerzijds het lichaam spontaan te laten werken en anderzijds bewegingen vast te leggen door inzicht in de complexiteit van vorm, energie, kinesfeer en het gebruik van de ruimte. In dit proces worden aspecten van de Laban bewegingsanalyse gebruikt evenals Forsythe’s methode 'Improvising with an intelligent mind'.
Applying Creativity

Applying Creativity

Werken met het eigen creatieve potentieel gaat inzicht geven in de creatieve mogelijkheden van het medium dans. De eigen persoonlijke dans zal helpen het creatieve proces te begrijpen, te benutten en bij anderen in gang te zetten. Kennis van het creatieve proces in het algemeen en je eigen proces in het bijzonder zal resulteren in een diepere zelfkennis. Voor dansers, acteurs, danstherapeuten en iedereen die in het creatieve proces wil duiken door middel van beweging.
Laban bewegingsanalyses voor dansers en acteurs

Laban bewegingsanalyses voor dansers en acteurs

Laban bewegingsanalyse is een theoretisch en ervaringsgericht systeem voor de observatie, de beschrijving, de uitvoering, en de interpretatie van menselijke beweging. Zoals we een object door zijn kleur, vorm en gewicht kunnen beschrijven, kunnen we een beweging beschrijven en ervaren door te observeren: welk deel van het lichaam is in beweging? Hoe is de dynamiek van de beweging? Wat is de vorm en de ruimte die de beweging inneemt? Het onderzoeken van bewegingspatronen en mogelijkheden maakt dat de danser en de acteur het lichaam op een efficiëntere en expressieve manier leert gebruiken. Dit werk omvat theoretische en praktische ervaringen en geeft je de mogelijkheid je bewegingsvocabulaire uit te breiden.

als wij leren luisteren
vinden
wij verandering

Therapeust & Coach

Danstherapie | Coaching | Effective Movement Coaching

Danstherapie

 

Wat is danstherapie?

Danstherapie is een ervarings- en lichaamsgerichte vorm van therapie, waarbij dans en beweging worden ingezet om een veranderingsproces op gang te brengen. Je leert zicht te krijgen op je gedrag, je valkuilen, je gevoelens en je lichaamssignalen.
Je leert flow en creativiteit in je leven toe te laten. Je gaat je prettiger in je lichaam voelen en bent meer aanwezig. Danstherapie geeft de mogelijkheid diepgaande zelfkennis op te doen, fysieke sensaties en gevoelens sneller te erkennen en op een positieve manier te leren kijken naar de uitdagingen van het leven.

 

Wat kun je bereiken met danstherapie?  

• In contact komen met je lichaam
• Meer op je gemak zijn in je lichaam
• Flow en creativiteit toelaten
• Sensaties en gevoelens sneller ervaren en duiden
• Ervaringen integreren op lichaamsniveau
• Gereedschap verkrijgen om veranderingen in gang te zetten
• Mogelijkheden zien en benutten
• Leren je leven actief vorm te geven
• Moed ontwikkelen en durf om ruimte in te nemen

 

Voor wie en wanneer?
Als je:
• wilt investeren in je persoonlijke
ontwikkeling door beweging en dans.

• met stress en burn-outklachten kampt.
• in veranderingsprocessen zit.
• fysieke en psychosomatische klachten hebt.
• disbalans in denken, voelen en handelen ervaart.
• vragen hebt en blokkades ervaart rond intimiteit
en lichaamsbeleving.
• op het punt staat een grote verandering in je leven aan te brengen.
• in contact met je creativiteit wilt komen.
• je dromen en plannen in kaart wilt brengen.
• nieuwe patronen in je leven wilt oefenen.

 

 • Wat ik heel fijn vond aan de sessies van Katharina is dat zij zo ervaren is en dat je meteen merkt dat ze weet waarover ze het heeft. Ze is veelzijdig; er is ruimte voor zowel de technische, expressieve als psychosomatische kant van bewegen – al naar gelang de individuele behoefte. Katharina volgt en luistert goed. Ze weet het gelukkig allemaal niet beter en is belangstellend en betrokken. Tijdens exploraties neemt ze wel duidelijk de leiding en dat voelt veilig, omdat je jezelf op onbekend terrein begeeft. Ze is heel professioneel en ondanks het feit dat het thema waarmee je bezig bent soms 'zwaar' kan zijn, is de sfeer ontspannen
   ~ Alice Elsenburg (Alice was client bij Katharina) ~ 
 • Ik ken Katharina als een creatieve, geëngageerde en zeer sensitieve therapeut. Zij heeft de gave de cliënt te begeleiden en op hetzelfde moment nieuwe wegen uit te proberen op een speelse en niet confronterende manier. Haar empathisch vermogen, haar geduld en professionaliteit bieden de cliënt een veilige omgeving. Katharina is intelligent en heeft een open creatieve manier om danstherapie te benaderen met zeer goede verbale en bewegingsvaardigheden. 
   ~ Monique Leferink op Reinink
  (Psychotherapeut, groepspsychotherapeut en supervisor NVGP bij GGZ Centraal  | Monique heeft direct met Katharina samengewerkt bij dansentherapie  (www.dansentherapie.nl)) ~ 
 • Katharina is een zeer creatieve danser/choreograaf en danstherapeut. Als ze met studenten werkt weet ze in te zoomen op wat nodig is, in een sfeer van openheid en vertrouwen. Hierdoor kunnen onderwerpen op een diep level worden onderzocht. Ze is een goed voorbeeld voor therapiestudenten.
   ~ Nicki Wentholt (Coördinator/manager van Master in Danstherapie bij Codarts, Hogeschool voor de Kunsten) ~ 

Coaching

 

Wat is coaching?

Coaching is doelgericht en focust op individuele
vraagstukken die te maken hebben met de persoonlijke ontwikkeling en het versterken van vaardigheden. In een sfeer van respect en integriteit leer je jezelf te ontwikkelen op persoonlijk en professioneel vlak.

 

Wat kun je bereiken met coaching? 
• Vergroten van zelfvertrouwen
• Leidinggevende competenties ontwikkelen
• Balans vinden tussen werk en privé
• Doelen bepalen en behalen 
• Keuzes leren maken
• Belemmerend gedrag en denkpatronen leren verhelderen en veranderen
• Leren balanceren tussen voelen, denken en handelen
• Werken aan zelfacceptatie en behoud van authenticiteit 
• Persoonlijke kwaliteiten, talenten en kracht ontdekken en deze laten zien 
• Nieuwverworven competenties en vaardigheden oefenen en toepassen

Voor wie en wanneer?
Als je:
• je potentie ten volle wilt leren ontwikkelen en benutten.
• de kwaliteit van je leven en/of werk wilt verbeteren. 
• nieuwe uitdagingen aan wilt gaan.
• een leidinggevende functie bekleedt. 
• therapeut bent.
• therapiestudent bent.

 

 • Katharina’s coaching is de meest succesvolle investeringen geweest in mijn persoonlijke en professionele ontwikkeling die ik ooit heb gedaan. Ze heeft me met succes geholpen op zeer verschillende gebieden van mijn leven; bij persoonlijke en professionele vraagstukken en bij verscheidene uitdagingen van het leven en in het ontwikkelen van een authentieke dansstijl. Ze combineert elementen uit verschillende vormen van danstherapie, energie werk, counseling en coaching en ze begrijpt deze naadloos toe te passen op het juiste moment.
  Katharina is zeer gevoelig, respectvol, competente en goed geïnformeerde en biedt de juiste feedback op het juiste moment. Deze kwaliteiten zorgen voor vooruitgang. Ik kan haar echt aanbevelen aan iedereen die op zoek is naar de verbinding met zijn/haar ware zelf en die succesvoller en gelukkiger wil worden in het leven. Buiten dat, is ze een getalenteerde danser en choreograaf en ik kan haar ook aanbevelen aan elke danser die op zoek is opnieuw verbinding te maken met het authentieke deel en een unieke stijl wil ontwikkelen. 
  ~ Petra Hegenbart (Relationship Manager & Knowledge Management Professional  |  Petra was Katharina van client) ~
 • Afgelopen jaren heb ik verschillende trajecten leertherapie gedaan bij Katharina. Als danstherapeute werkt zij, net als ikzelf ook, met dans en beweging als vertrekpunt. Bewegend en pratend vanuit het lichaam werden de verschillende lagen rondom mijn hulpvraag steeds duidelijker voel- en ervaarbaar en heb ik belangrijke stappen kunnen zetten - in professionele als ook in persoonlijke ontwikkeling.
  Katharina heb ik als deskundig, invoelend, betrokken en energiek ervaren; als een therapeut, coach en leraar die een ruimte weet te creëren om persoonlijke en interpersoonlijke thema' s door te werken en een plek te geven. Tegelijkertijd heeft zij oog voor de individuele uitdaging, de delen in onszelf die zich willen ontvouwen, ontwikkelen. Ook hier weet zij een ruimte te creëren om te experimenteren, te ontdekken en te ervaren: om te kunnen scheppen vanuit ons volle potentieel.
  ~ Lina Fuhrman (Lina is client van Katharina) ~ 

Effective Movement Coaching for Performing Artists


Wat is Effective Movement Coaching?

Als je een uitvoerende kunstenaar bent, is je lichaam je instrument;
ongeacht of je een musicus, acteur, politicus, docent, atleet of leidinggevende bent. Het lichaam – je instrument – is vaak niet in volledige potentie beschikbaar. Het lichaam kan gefragmenteerd voelen, je expressiviteit kan niet optimaal zijn; het gebruik van je communicatie/performancevaardigheden kunnen hierdoor niet volledig werken. Ons professionele potentie is onlosmakelijk verbonden met de fysieke keuzes die we voortdurend bewust en onbewust maken. Wij ontwikkelen patronen en blijven daarin vastzitten. Er kan een beperking ontstaan. Effective Movement Coaching helpt je duidelijke zicht te krijgen op de manier hoe jij je lichaam inzet in je vak. Je krijgt concrete en praktische manieren aangereikt om deze patronen te veranderen en je vaardigheden te verbeteren. Hierdoor leer je je volle potentie in je werk te benutten, een effectieve oefenpraktijk te ontwikkelen en succesvoller en gelukkiger te worden in je vak.

 

Wat kun je bereiken met
Effective Movement Coaching?
 
• Je lichaam als instrument leren inzetten
• Fysieke uitstraling verbeteren
• Veilige en steunende oefenpraktijk ontwikkelen
• Communicatievaardigheden verbeteren
• Bewustzijn van interpersoonlijke ruimte ontwikkelen
• Genieten van publiekelijk spreken/optreden
• Lichaamstaal bewust leren inzetten
• Leren met auditiestress om te gaan
• Kunnen presteren en fysiek aarden
• Vermindering van fysieke klachten

 

Voor wie?

• Musici
• Acteurs
• Dansers
• Leidinggevenden 
• Atleten
• Politici
• Docenten
• Iedereen die geïnteresseerd
is in verbetering van  
communicatievaardigheden
door middel van  
effectieve(re)  
bewegingskeuzes

  

Movie
 

 

 

 • Me bewust te worden van de zes richtingen en van mijn centrum en extremiteiten, hielp me om meer aanwezig te zijn op het podium en meer met de andere performers en het publiek in contact te staan. Ik heb ook gemerkt dat ik gelukkiger werd van het spelen, op de een of andere manier meer wakker en bewust van de ruimte om me heen. Ook was ik minder gestrest en meer op mijn gemak met de tijd
  ~ Master student percussie ~
 • Vorige week had ik een heel belangrijk concert en ik was werkelijk zenuwachtig en mijn ademsteun werkte niet goed genoeg, want ik was ook moe en gespannen (ik had een auditie eergisteren!). Vijfenveertig minuten alvorens op het podium te gaan, heb ik 15-20 min ademhaling oefeningen en rekoefeningen gedaan (zoals we het tijdens de coaching deden). Het hielp mijn spieren, vooral mijn schouders, los te maken en te ontspannen. Het concert ging briljant... Ik wil nu meer tijd nemen voor deze oefeningen. Zoals ik eerder vermeld heb, verhoogt mijn lichaamsbewustzijn, dit is zeer belangrijk voor het zingen !
  ~ Master student klassieke zang ~
 • Oefenen voelt ontspannener. Mijn lichaamshouding tijdens het spelen is verbeterd. Ik ben meer bewust van mijn hele lichaam in de ruimte. Ik heb ontdekt dat zelfs wanneer ik niet over mijn lichaamshouding nadenk, deze verbeterd is in verhouding met vroeger. Deze verbetering maakt mijn spelen plezieriger, ik adem gemakkelijker en ben daarom ontspannener en minder moe dan voorheen. Als gevolg van de sessies ben ik bewuster en ervaar ik minder pijn (pijnlijke lippen) tijdens de repetities en prestaties
  ~ Bachelor in student trompet ~ 
 • Ik vond meer gemak met mijn instrument, met name vanwege het bewust worden van betere ondersteuning vanuit mijn benen, en de positie van mijn hoofd bij het spelen. Het geeft me het gevoel van meer controle over het instrument.
  ~ Master student viool ~
 • Ik had een optreden twee weken geleden met een big band. Tijdens het concert ik voelde het fantastisch. Ik merkte mijn manier van spelen op. Ik voelde dat ik stevig op mijn voeten stond, mijn rug was helemaal recht, mijn ademhaling was zeer ontspannen en daarom voelde spelen natuurlijk.
  ~ Master student trompet ~

[/column]


Katharina is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Danstherapie (FVB/NVDT) en bij LIMS in New York. Zij heeft haar eigen praktijk voor danstherapie, coaching en creatieve coaching in Amsterdam: Studio Seven (www.studioseven.nu).

impulsen
 

passie

ideëes

workshops & news

Contact

Voel je vrij om me te contacteren

Katharina Conradi


       katharinaconradi@gmail.com
       +31 20 42 34 951
       +31 (0) 6 27 070 906

Laat een bericht achter